18.11.22

Formeerijad käisid üle pika aja metsas




12. ja 13. novembril toimus Karksi malevkonna 1. kompanii Ida ja Lääne rühma õppus. Üle pika aja said võitlejad jälle metsa. Mitte et seal oleks ülearu tihti käidud, nende võitlejate SA ülesanne ei eelda väga üksikvõitleja metsaoskusi. 


Laupäeval kogunesid võitlejad malevasse ning tutvusid struktuuri ja tulevikuplaanidega. Seejärel said võitlejad teada, millises püramiidis ja milliselt kohalt haarata oma relv häire korral, lisaks õppisid nad ohutustehnikat, sidet ning topograafiat. Jaoülematele anti edasi lahingkäsk ning oligi aeg liikuda maastikule. 

Väluste lasketiiru jõudes võeti kohe ringkaitse ning pandi paika telkide asukoht ja patrulli trajektoor. Kui need olid paigas, sai lõpuks üles panna telgid ja alustada laagrirutiiniga. Ei läinud kaua aega mööda, kui tuli juba esimene kontakt vastasega. Kiirelt moodustati ringkaitse ning vastast hoiti tagasi. Õhtul jagati välja ka paukmoon ning hommikuni jätkus laagrirutiin: patrull, ringkaitse ja toimus ka häireid. Mängiti läbi erinevaid situatsioone: tsiviilisiku sattumine õppuse alale, patrulli kadumine ning meditsiinilised situatsioonid. 

Hommikul oli äratus loomulikult uue häirega. Kui see lõppes, söödi hommikust, pandi laager kokku ning liiguti lasketiiru. Lasketiirus toimus ohutustehnika kordamine ning relvade normaaljooksule laskmised. Õppus lõppes malevasse sõiduga, varustuse tagastamise ja relvade hooldamisega.


Tagasiside õppusele oli igati positiivne ning kõik olid nõus väitega, et metsalaagreid võiks toimuda tihedamalt. Ekslikult sattus ka üks Lahingkompanii võitleja meie õppusele, ta kinnitas, et õpikohti on, aga planeering oli igati asjakohane ja vajalikud oskused käidi üle. 

Kompanii ülema Raul Asteli sõnutsi peaks iga kaitseliitlane olema valmis hakkama saama kriisiolukorras ja kindlasti lihvime neid oskusi ka edaspidi. Kompanii ülem kiitis rühmaülemaid Jarmo Malmret ja Madis Rebast, kes tegevused paberile panid ja maastikul need ka ellu viisid. "Tänan kindlasti ka meedia eest vastutavat Joosep Animäge ning jaopealikke Maarjo Röslerit ja Hannes Tammetsit. Jaopealikud said lahingkäsu lahti muugitud ja rutiin laagris muutus iga tunniga paremaks. Tänan ka kõiki, kes üldse olid valmis kohale tulema. Järgnevatel tegevustel kohtume ja loodan suuremale osalusel tulevikus," lisas Astel.

Tekst ja pildid: Joosep Animägi, Karksi malevkonna 1. kompanii liige