10.8.22

Kodutütred said laagris veega sõbraks


6. ja 7. augustil oli Viljandimaal Võistre puhkealal Paalalinna ja Paistu rühma kodutütarde suvelaager. Kokku oli koos 19 neiut, lisaks mõni ka Ümera rühmast. Seekordse laagri peateemad olid õppida lõkketoite tegema ja end kurssi viia veeohutusega.

Lõkketoitude koka Kirsika käe all said tüdrukud proovida tokisaiade tegemist. Enne kokkama asumist pidi seega endale metsast tooma korraliku meetripikkuse toki. Seejärel segati valmis kaneelisaiade tainas, mis keerutati tokkide ümber ning võis küpsetama asuda. Lisaks õppisid tüdrukud lihapalle ja pajarooga tegema.

Veeohutuskoolitust viis läbi MTÜ Õpime Aitama, selle eestvedajad olid Kaimo ja Nonna ning instruktor Marco. Neil oli tutvustamiseks kaasas suur päästeparv, mis mahutab 25 inimest. Pikalt ja põhjalikult tuli juttu päästevestidest ning nende kasutamise olulisusest. Samuti sai proovida paati pumbata ning tehti selgeks, mis vahe on aerudel ja mõladel. 

Et veega sõbraks saada, tuleb ikka vette minna ja märjaks saada. Ja nii sulpsasidki tüdrukud täisriides ja jalanõudega (päästevestid mõistagi ka seljas!) vette, et saada aimu, kui raske ja kohmakas on tegelikult olla, kui sul on seljas rasked märjad riided. Marco õpetas lastele, mida teha, kui sukeldumisel rõhk muutub ja kõrvad lukku lööb, ja üldisest ohust, mis võib sukeldujaga juhtuda. Samuti räägiti, mis toimub veekogus tormi ajal.

Paalalinna rühma juht Liane Ott rääkis, et tüdrukud jäid veeohutusõppega väga rahule. "See teema on ülioluline ja oli hea, et räägiti asjadest nii, nagu nad on - ilma ilustamata. Meil oli osa tüdrukuid, kes ei osanud ujuda ja mõni kartis kangesti, aga lõpuks jäid kõik väga rahule!"

Lisaks tegi rühmajuht Anne Sepik koti pakkimise õpet: mida peaks kaasa pakkima ja kuidas seda võimalikult ruumisäästlikult teha. Veel toimus instruktor Tiina Oti juhendamisel riviõpe, kus sai lahti seletatud, kuidas rivis käituda, mida tähendavad erinevad käsklused ja kuidas ühtsel sammul marssida. "See oli vajalik eriti Paalalinna rühma noortele, sest rühm on nii noor, et pole saanud rivis seismist väga kogeda ega tea, kuidas seal käituda," tõdes Liane Ott.

Paistu rühma kodutütred Mirell Lisett Ott ja Kädi-Li Väli tegid teistele tutvumismänge,  teatevõistlusi ja meeskonnatööd arendavaid mänge. Õhtul sai ka harjutada õhkrelvast ja ragulkast paintball'i kuulidega laskmist.

Galerii