12.8.22

Väiksed loodusteadlased kogusid tarkusi

9. ja 10. augustil veetsid Sakala maleva kodutütred kaks sisukat päeva Lääne-Nigula vallas Saunja külas Silma Õpikojas.

Kodutütarde Paistu rühma noortejuhi Anne Sepiku andmetel osalesid Ümera, Paistu, Rukkilille ja Tamme rühma 27 eri vanuses kodutütart looduskoolis, et saada endale taimetarga ja linnutarga erialamärgid ning selleks nad läbisid kahe päeva jooksul neli sisukat loodusteemalist programmi. 

Matkamängus tuli neidudel lahendada salakirja, süüdata süütepulga abil lõke ja sellel keeta taimetee tegemiseks vett. Muu hulgas tuli juttu Eestis kasvavatest puudest ning sai selgeks, millistest neist saab kõige paremat puitu lõkkematerjaliks. Samuti oli võimalik näidata oma täpsust ja osavust vibulaskmisel. 

Väga põnevaks osutus linnuvaatlus. Moodsale ajale kohaselt võeti õppimisel appi äpp, mille abil sai suleliste kohta rohkem teada ja mis aitas neid looduses määrata. Praktiline õpe käis mere ääres linnuvaatlustornis, kus tüdrukud püüdsid nii binokli kui ka mobiilirakenduse abil tuvastada, kes parasjagu mööda lendas või ujus. "See oli tõesti väga huvitav!" kinnitas Sepik.

Pärast tegusat päeva ootas ees lõkkeõhtu ja grillimine. Parimaks meelelahutuseks oli tüdrukutel parvesõit lahel. Kusjuures parve liikuma saamiseks tuli parasjagu jõudu ja osavust rakendada - see liikus edasi-tagasi nöörist tõmmates. 

Järgmine hommik algas aktiivselt pihta hommikuvõimlemisega, misjärel ootas ees ilmavaatlusõpe. 

Tüdrukud said tuttavaks termo- ja baromeetriga ning said proovida mõõta tuulekiirust spetsiaalse seadeldise abil. Samuti oli kavas pilvevaatlus. Anne Sepiku sõnul oli õppeprogrammi osavalt ja toredasti pikitud ka palju asjakohaseid mõistatusi. Samuti sai tutvust teha kompassiga ning osaleda kompassimängus. Et 10. august oli lauritsapäev, pöörati pilk ajalukku ning räägiti, kuidas vanarahvas pidas oluliseks rahvakalendripäevi ja siis ilma ennustamist. Lauritsapäevast sammub aastaring üha enam sügise ja pimeduse poole, kaob aovalgus ja öötaevasse ilmub linnutee. Pärast lauritsapäeva peeti kohaseks videvikus toas tuli üles võtta.


Järgmisena ootas tüdrukuid ees taimede õppimine, kus sai selgeks, mis on söödav, mis mürgine. Jällegi sai appi võtta teemakohase äpi, mille järgi taimi korjata ja määrata. Mõni nimetus oli antud ka ladinakeelsena ning siis jagus nuputamist, et aru saada, kuidas seda taime eesti keeles nimetada. Kui juba taimeriigis ekselda, siis oli võimalus ka koriluseks. Keedeti raudrohu- ja kuuseokkateed ning lasti hea maitsta põldmarjadel. 

"Need õppeprogrammid olid väga huvitavad ja lapsed läksid nendega väga hästi kaasa," rääkis Anne Sepik. 

Fotod: erakogu