26.10.22

Sügislaager aitas koolivaheajaga algust teha


22. ja 23. oktoobril kogunesid Abja ja Halliste rühma noorkotkad Abja-Paluojale sügislaagrisse, mis leidis aset IHP toel. Kohal olid külalisena ka paar poissi Heimtali, Kaheksajala ja Parvepoiste rühmast. Laagris olid ka mõningad Halliste rühma kodutütred, kes aitasid tegevusi läbi viia. Laagri korraldasid Abja noorkotkaste ja Halliste kodutütarde rühma juht Ebe Õnne ja Halliste noorkotkaste juht Enn Pinsel.

Laupäeva hommikul oli Abja-Paluoja alevi veeres asuv laagriplats täis tavapärast sebimist, sest püsti oli vaja saada telgid, varuda õhtuks lõkkematerjali ja end mõnusalt sisse seada. Kui kõhud olid frikadellisuppi täis, ootas noori tegus pärastlõuna. Külla tulnud poksitreener ja -võistluste korraldaja Henri Helemäe, kelle käe all hakkasid noored trenni tegema ning enesekaitsevõtteid õppima ja proovima. Suurt elevust pakkus nii suurematele kui ka väiksematele see, kui Helemäe pani laagrilised paari kaupa maadlema.

Pärast õhtusööki aga ootas noori Abja spordi- ja tervisekeskuses lõõgastuma. Ebe Õnne oli välja mõelnud lõbusa mängu: ta lasi väikestel hantlitel basseinipõhja sulpsatada ning osavad sukeldujad tõid neid kaldale.


Laagriplatsile tagasi jõudes ootas noori seal ees Abja gümnaasiumi riigikaitseeriala õpetaja Meelis Eelmäe, kes rääkis relvadest, nende ajaloost ning ohutustehnikast. "Kas see on relv?" küsis ta kotist puutoigast välja sikutades. Mõttepausi möödudes tõdesid kuulajad, et tõepoolest, ka sellega saab vastasele häda teha ning päriseluski tuleb sellisega ettevaatlik olla. Pärast tõhusat trenni, veemõnude nautimist ning lõkkevorstide nosimist saabus öörahu päris kiiresti.

Kargel pühapäeva hommikul ärkasid noored magusa pannkoogi lõhna peale. Kergest vihmasabinast hoolimata algasid õpitoad: ragulkaga märki laskmine, õhkrelvast laskmine, varjualuse püstitamine ning raadio-traatside õppimine. 7-aastane Tauri, kes oli laagris päris esimest korda, ütles, et kuna tema polnud selliseid asju varem õppinud ega proovida saanud, oli kõik tohutult põnev. 




Ebe Õnne tõdes, et laager õnnestus hästi. "Mina jäin väga rahule ning tundub, et noored ka. Teise päeva õpitoad võlusid just uusi noori.Tuli päris mitu liitumise avaldust," rõõmustas Õnne.