26.3.24

Eesti ja Läti noored sõlmisid laagris sõprussuhteid


23. ja 24. märtsil sagis Paistu põhikoolis ringi rahvusvaheline seltskond. Nimelt olid seal külas skautide rühm Lätist Kocenu koolist.


Eesti ja Läti ühislaagrit korraldasid noorkotkaste Nutikate Rebaste rühmapealik Antonina Eek ja Paistu kodutütarde rühmavanem Anne Sepik. Eeki selgitusel on Kocenu kool ammusest ajast Paistu kooli sõpruskool. Ükskord, kui Läti kooli õpetajad Paistus külas käisid, tuli jutuks, et Paistus tegutsevad nii noorkotkaste kui kodutütarde rühmad ning Kocenus on skaudid. Siis tekkiski idee noored kokku viia, vahetada kogemusi ning pakkuda neile õpetlikku ja lõbusat tegevust. 


Lätist tuli külla 12 inimest: 9 noorliiget, rühmapealik Viesturs Laimīte (pildil vasakul) ning rühmapealiku abid Samanta Ābola (pildil keskel) ja Rinalds Vanters. 

Laupäeval oli laagris kavas tutvumismängud, organisatsioonide ja vormide tutvustamine ning Eesti ja Läti noorte korraldatud mängud.

„Noored ise korraldasid ja viisid tegevusi läbi. Meie, noortejuhid, toetasime ja aitasime,” täpsustas Eek.


Viesturs Laimīte tõdes, et Läti noored olid külaskäigust väga elevil ning kõik said omavahel ruttu sõpradeks. „Minu jaoks oli väga huvitav kuulata, kuidas Eestis noorteorganisatsioonid töötavad ning millised võimalused siin on. Samuti üllatas see, kui palju Paistu kooli õpilasi nendes organisatsioonides kaasa lööb! Me kindlasti tahame Eesti rühmi ka endale külla kutsuda,” rääkis Laimīte. Ta ütles, et on ise samuti lapsena skaut olnud, nüüdseks tegutseb juba juhina ning skautide tegevustest võtab osa ka tema laps. „See on elukestev tegevus!” ütles ta lõbusalt. 

„Mulle väga meeldis see, kuidas Läti rühma juhid oma noortega tegelesid ja ka ise kõikides tegevustes kaasa lõid!” kiitis Antonina Eek. 

Pühapäeval said lätlased tutvuda Sakala malevaga ja teha ekskursiooni Viljandi linnas.

Tekst: Tea Raidsalu

Fotod: Gunnar Teas

Galerii