29.12.22

Kodutütred viisid eakatele pühaderõõmu


27. detsembril käis Kodutütarde Paalalinna rühm Viljandi Hoolekandekeskuse klientidel külas.

Rühma liikmel Mirell Lisett Otil tuli juba septembris idee, et tahaks minna hoolekandekeskusesse esinema. 

Kuna Mirell Liseti vanavanaema viibib ühes hoolekandekeskuses, siis teda seal külastades oleme näinud ja kuulnud, kuidas mõnel on seal üksik olla ja kelle lähedased ei saa väga tihti külastada, kui üldse. Ja sealt tuli Mirell Lisetil idee, et äkki saaksid kodutütred teha pühade ajal esinemisega neile natukene rohkem rõõmu ja tuua sära silmadesse.

Paalalinna rühma tüdrukud alustasid juba oktoobris jõulukaartide meisterdamistega. Kokku sai tehtud 70 kaarti, mille nad jagasid Viljandi Hoolekandekeskuse klientidele ja ka mõnele töötajale.

Novembrist saati käisid vähemalt korra nädalas proovid, kus õpiti laule ja luuletusi, mida esitada. Tüdrukud suutsid teha kava nii, et ka igaühe häält oleks eraldi kuulda.

Kui tüdrukud astusid hooldekandekeskusesse sisse, siis esimene asi, mida nii kliendid kui ka töötajad tähele panid ja kiitsid, olid kodutütarde vorm. Ühtselt vormis olla ja esineda oli ilus!

Mirell Lisett tegi eeskava, kus tutvustas, kes esinevad ja juhatas iga pala paari lausega sisse. Mirell Lisett laulis "Kodutütarde laulu" Maarjamaa salmid solistina ja refräänid laulsid kõik neiud koos. "Pesapuud" esitasid nad nii, et igaüks laulis ühe rea ja refräänina tunduvad kohad laulsid koos. Ka luuletused olid jagatud nii, et igaüks luges eraldi oma osa. 

Esinemine oli südamlik ja nii mõnigi pühkis silmi, kui kõlas "Maarjamaa" laul. See läks tüdrukutele eriti hinge, sest see näitas, kui palju hinnati nende pingutusi ja esinemist. Publik soovis uuesti kuulata "Haldjate soovilaulu", sest see on tõesti ilus laul.


Kuna kõik hoolekandekeskuse kliendid ei saanud kodutütarde esinemist saali kohapeale vaatama tulla, siis saatsid tegevusjuhendajad Mariliis ja Heli saatsid meid toast tuppa, et tüdrukud saaksid isiklikult kaardid ja pühadesoovid edasi anda.

Meie etendus meeldis kõigile, saime kingituseks kommikarbi ja loomulikult palju häid soove. Meid paluti uuesti esinema Eesti Vabariigi sünnipäeval.

Tekst ja fotod Liane Ott, Paalalinna rühma juht