31.5.21

Esimese Salme Pruudeni nimelise matkamängu võitsid Holstre kodutütred

 



Laupäeval, 29. mail toimus Kildu külastuskeskuse lähedal aset esimene 10-14-aastastele kodutütardele mõeldud matkamäng „Pruudeni jälgedes“, mille võitsid Holstre kodutütred.  Teise koha saavutasid Kuujänesed ja kolmanda Matkamängurid.  




Ligi 20 kilomeetrit koos 14 ülesandepunktiga läbisid üheksa võistkonda.  Kõik, kes alustasid, jõudsid ka lõppu. Raja läbimiseks kulus umbes seitse tundi. Kontrollpunktides tuli näiteks kanda kanderaamil veekaussi ja sellega läbida etteantud rada, tunda tuli kalu ja Eestis leiduvaid maavarasid, mõõta kaugusi, heita saabast ja lahendada ristsõnu. Et tüdrukutele adrenaliini juurde anda, oli paaris kohas väljas ka vastutegevus. 

„Seni puudus Sakala ringkonnas 10-14-aastastele tüdrukutele oma võistlusmäng,“ ütles kodutütarde ringkonnavanem Eda Kivisild. „7-10-aastastele on Kärstna lahingumäng ja neiud-noormehed saavad end juba aastaid proovile panna Laidoneri rajal.“

Ta täpsustas, et teoreetiliselt saavad 12-14-aastased tüdrukud samuti Laidoneri rajale minna, aga see on nende jaoks liiga pikk, raske ja lõpeb tavaliselt katkestamisega.  „Et ka nemad saaksid eduelamuse, otsustasime neile korraldada eraldi matkamängu.“

Matkamäng sai oma nime Salme Pruudeni järgi. Pruuden sündis 12. mail 1896. aastal Viljandimaal Päri vallas. Ta pani 1932. aastal aluse Eesti Kodutütarde organisatsioonile ning alates 9. septembrist 1933 oli ta Kodutütarde esimene peavanem. Viljandis Köleri puiesteel on Salme Pruudeni pronksist portreebüst, mille autor on skulptor Aime Kuulbusch.  


Galerii.