1.8.24

Sakala ja Põlva noorkotkad tutvusid metsavendade eluga

Sakala ja Põlva maleva noorkotkad korraldasid juulikuu viimasel nädalal ühise sõpruslaagri Viljandi vallas Ennuksemäe metsavendade punkris. 
Tänavu veebruarikuus käisid Sakala poisid Põlvamaal ning seekord tulid põlvakad Viljandimaale külla. 
Sedakorda said kokku Ruusa ja Parvepoiste rühm. Laagri korraldasid vennad Joonas Poom (Põlva maleva Ruusa rühmajuht) ja Meelis Haniott (Sakala maleva Parvepoiste rühmajuht).
Laagri avamisel said osalejad omavahel tuttavaks ning tutvustasid vastastikku oma tegemisi. 
Joonas Poom rääkis, et kavas on mitmed erinevad töötoad. Meelde said tuletatud ja üle korratud noorkotkaste seadused, kombed ja tavad. Tavapäraselt õppisid poisid telgi püstitamist, samuti oli laagrilistel võimalik proovida telkmantlist varjualuse tegemist. "Arutasime poistega ja otsustasime nii, et osa magavad öösel õues ja osa all punkris," sõnas Poom. 
Kehakinnituski valmis ühisel jõul, näiteks esimesel päeval podises õhtusöögiks lõkkel makaroniroog hakklihaga. Esimesele tegusale laagripäevale pani punkti põnev öörännak.
Korraldaja rääkis, et poisid õppisid looduslikke vahendeid kasutades ojavett filtreerima ning tulepulkade abil lõket süütama. "Meil on abiks nii looduslik kraam kui ka tehislikud vahendid, näiteks paber ja vatt," täpsustas Poom.
Teisel päeval oli plaanis harjutada maastikul liikumist ning teha kaardiõpet, kus laagrilised tutvusid kompassiga ning mõõtsid joonlauaga kaardil vahemaid ja mõistatasid, missugused on vahemaad kaardil ja missugused tegelikkuses. Lisaks tutvuti ka sõlmede keeruka maailmaga.
Õpitubade vahepeal oli poistel võimalus kuulata Martin Andrelleri kaasahaaravat ajalootundi metsavendluse teemadel - kes olid metsavennad ja miks mehed toona üleüldse metsa läksid, mis vastupanu nad pärast Teist maailmasõda Vene võimudele osutasid. 
Koos tegutsedes ja õppides peeti plaane ka juba järgmiste laagrite korraldamiseks. 
Seekordne laager sai teoks IHP toel. 

Tekst: Tea Raidsalu

Fotod: Gunnar Teas

Galerii