26.4.24

Mulgimaa noored kogunesid kevadvaheajal lumisesse laagrisse


21.–23. aprillini toimus Mulgimaal kevadlaager, millest võtsid osa Karksi-Nuia, Abja-Paluoja ja Halliste kodutütred ja noorkotkad. Korraldajateks Ebe Õnne ja Enn Pinsel, lisaks aitas kaasa Toomas Rebo.

Laagis viidi läbi töötubasid, mis valmistavad noori ette järgukatseteks ning annavad teadmised metsas toimetulekuks. Osa võttis ligi 30 noort ja 4 juhendajat.


Noored pidid ise laagri püstitama ning seejärel toimusid mitme päeva vältel erinevad õpitoad: varjualuse ehitamine, esmaabi andmine, kaardiõpe, välitelefoni tundmaõppimine, taktikaline mäng, raadioside, ajalootund, maskeering, luure, käemärgid ning tule tegemine. Töötubasid aitasid teha ka vanemad noorkotkad. Lisaks käisid külalised Sisekaitseakadeemiast ning korraldasid noortele töötoa, kus räägiti Maksu- ja Tolliameti tööst ning tegemistest. 


Ilm oli sombune ja vihmane. Külma peletamiseks põles laagriplatsil lõke, mille ääres sai ennast soojendada ning kuivatada. Trotsides lund ja vihma tuli noortel sooritada üldfüüsiline test.

Laagri kõige noorema, 8-aastase Oliveri arvates olid kõik tegevused toredad. „Enim meeldis mulle telefoni töötuba ja toit oli nii maitsev,” kiitis ta. 15-aastane Loreena on laagritest juba nii palju osa võtnud, et ta ei osanud öelda, mitmes kord see tal on. „Kõige rohkem pakkus mulle huvi Maksu-ja Tolliameti töötuba,” ütles ta kindlalt. 

Viimasteks tegevusteks oli matk ning seejärel laagri kokku pakkimine. Lihtne see ei olnud, sest varustus tuli vedada läbi sopaseks muutunud metsaraja teele, kus ootas auto. Õnneks tuli appi kohalik, kes pakkus ATV-ga abi ning üheskoos sai töö tehtud. Ka peale mitut päeva metsas veetes, olid noored rõõmsad ning hakkamist täis. 

Laager toimus isamaalise hariduse programmi raames.

Tekst ja fotod: Reet Joosing