19.7.24

Malevat tutvustavad õppepäevad pakkusid osalejatele kamaluga uusi teadmisi


16. ja 17. juulil leidis Väluste lasketiiru aladel aset Sakala malevat tutvustav õppepäev Noorte Kotkaste, Kodutütarde ja Naiskodukaitse liikmetele, Kaitseliidu toetaja- ja noorliikmetele ning mitteliikmetele. 

Sakala maleva pealik kolonelleitnant Andres Lapp rääkis Kaitseliidu ja Sakala maleva tegevusest. Huvilistele tutvustati näiteks relvi ja droone, toimus praktiline meditsiini- ja kaardiõpe ning palju muud kasulikku.

Kohal oli paarkümmend huvilist, nende hulgas üks sakslane ja kaks ukrainlast. Õppurid said ööbida jaotelgis, mille ise pidid püstitama. Toitu valmistasid nad kuivtoidupakkidest iseseisvalt. Esimese päeva lõpetas ühine lõkkeõhtu, kus saadi omavahel tuttavamaks ning võeti päevateemad kokku.

Krista Priile oli seesuguses õppelaagris viibimine esmane kogemus: "Mulle meeldis! Ma sain väga palju uusi teadmisi. Eriti meeldis relvast laskmine – see tuli endalegi üllatuseks, ja esmaabi."


Õppepäevadel osalenud 17-aastane Saksamaa noormees Tobias Reese tuli suveks Eestisse, sest soovib õppida eesti keelt. Talle meeldis laskmine, sest tema sõnul Saksamaal temavanused ei näe relvi ega saa proovida, seal pole selliseid võimalusi, mida Eestis Kaitseliit pakub. Tobias esitas viimasel päeval avalduse Noorte Kotkastega liitumiseks ning ootab suure põnevusega uut laagrit ja uusi teadmisi. "Lisaks sain teada, et mu füüsiline vorm vajab timmimist ja päikese eest tuleb end rohkem kaitsta," lisas noormees.

Ukrainlanna Jekaterina Rachno sai laagrist positiivse kogemuse ning soovib kindlasti veel osaleda. "Kiidan väga koolitajaid! Miiniõpe ja droonidega kokkupuude oli mulle esimene. Laskmist olin seni vaid kõrvalt näinud, kuid nüüd sain proovida." 

Noorkaitseliitlased Kristo Zujev ja Kristo Hendrik kiitsid topograafia- ja drooniõpet ning matka.

Värsketele kaitseliitlastele, Ümera üksikkompanii liikmetele Christi Lõhmus-Ergile ja Erko Ergile olid need õppepäevad esimene kokkupuude Kaitseliidu tegevusega ja nad jäid väga rahule. "Õppepäevad olid väga õpetlikud. Õppisime topograafiat ehk kuidas jõuda kaardi ja kompassi abil punktist A punkti B, milliseid takistusi tuleb ületada ning tingmärkide tähendust. Huvitavad olid loengud relvadest ja droonidest. Esmaabitunnis õppisime esmaseid võtteid, kuidas ennast ja oma lahingpartnerit õnnetuste käigus aidata. Et ükski sõdur ei pea vastu tühja kõhuga, õpetati meile, kuidas katelokis vett keeta ja süüa valmistada. Päeva pärl oli relvaõppus, mille käigus õppisime ohutustehnikat, kuidas relva käsitseda, kuidas sihtida ja kuidas tulistada," jutustas Christi Lõhmus-Erg. 


Noorte Kotkaste Sakala maleva instruktor ja õppepäeval osalenud koolitaja Ebe Õnne tõdes, et seesugused õppepäevad toetavad just noorte väljaõpet igati ning tutvustavad äsja liitunutele Kaitseliidu võimalusi. "Ma tänan Sakala malevat, et see laager teoks sai! Ja ma soovin, et kindlasti toimuks selline ettevõtmine ka järgmisel aastal," lisas ta. 

Tekst: Tea Raidsalu
Fotod: Kristo Zujev