16.6.24

Paistu kandis toimus kaks põnevat noortelaagrit


See suvevaheaeg algas Noorte Kotkaste Nutikate Rebaste rühmale ja Paistu kodutütardele tegusalt ja põnevalt: aset leidsid oskustelaager ja üleelamislaager, mille korraldasid Antonina Eek ja Anne Sepik



12. ja 13. juunil Paistu koolis olnud oskustelaagris õpiti 5. ja 6. järgu oskusi, peamiselt keskenduti orienteerumisele ja kaardi tundmisele. Noored said treenida sõlmede tegemist, õppida meditsiini, kaarti ja kompassi ning harjutada meeskonnatööd. Omandatud oskused panid noored proovile Sultsi ümbruses 3,5-kilomeetrisel matkamängul.





15. ja 16. juunil toimus Ahimäe karjääri ümbruses üleelamislaager, mis oli erikatsete "Üleelaja" ja "Matkaja" ettevalmistus. "Siin laagris mina vaatan pealt ja noored teevad kõik ise," tõdes juhendaja Antonina Eek. Ööbimiseks tuli leida sobiv plats ja sinna püstitasid noored endale onnid ning toitki tuli ise valmistada.



Esimesel päeval oli MTÜ Õpime Aitama juhendamisel põhjalik veeohutuse töötuba, kus sai harjutada vees paadi ümber keeramist ning päästeparveni ujumist ja sinna sisse ronimist. Noored said tutvuda erinevate päästevestidega ning varustusega, mis päästeparves leidub. Paljudele oli rõivaste ja jalanõudega ujuminegi uudne kogemus. Jahe järvevesi pani hambad plagisema, sestap tuli nobedasti riided kuivemaks väänata või kuivade vastu vahetada ning sooja saamiseks kükke ja jooksutiirusid teha.


Teisel laagripäeval ootasid ees kasulikud töötoad. Noored õppisid, kuidas puhatada vett kolmel erineval moel (keetmine, filtreerimine, keemia) ning mismoodi lõkke süütamiseks maa-ala ette valmistada ja tuld süüdata kasutades tulepulka, patareid ja keemiat.
Samuti said noored teada ajutiste varjete rajamise meetodid ning kuidas valida varje püstitamiseks sobivat asukohta.
Loodus pakub kehakinnituseks kraami, kuid tähtis on teada, missugused risoomid on söödavad (pilliroog/kõrkjas, hundinui, takjas), kuidas neid leida ja söömiseks ette valmistada. Poistel olid õnged kaasas, et katsetada kalameheõnne. Karjääriäärsed nõlvad pakkusid lahkelt metsmaasikaid. Samuti keedeti ravimtaimedest teed. Lisaks prooviti nuga ja kirvest teritada ning õpiti viit sõlme (meremehesõlm, paalisõlm, seasõrg, soodisõlm, topelt kalamehesõlm) tegema.
Noored said teada, kuidas komplekteerida isiklikku hädaolukorra komplekti ja meisterdada hädaolukorra märguandeid.

Mõlemad laagrid said teoks IHP toel.

Tekst: Tea Raidsalu

Fotod: Gunnar Teas, Kaspar Teas

Galerii