6.8.23

Sakala maleva ja Kesk-Soome piirkonna koostööleping jõudis juubelini


Tänavu täitub Kaitseliidu Sakala maleva ja Kesk-Soome reservväelaste piirkonna vahel koostöölepingu sõlmimisest 20 aastat. Ametlikult täitub küll ümmargune aastanumber detsembris, kuid asjaosalised otsustasid tähtpäeva pidada augusti esimesel nädalavahetusel, mil on kavas traditsiooniline maleva õppus ja rühma õppepäev. Pidulik tseremoonia oli reedel, 4. augustil Viljandis Vabaduse platsil hiljuti avatud Vabadussõjas langenute mälestussamba juures ning hiljem malevas, kus anti üle tunnustused. 

Sakala maleva pealik major Andres Lapp tõdes, et just sel päeval Viljandis viibimine on pidulik kolmel põhjusel. Esmalt asukoha tõttu, sest taastatud Vabadussõja mälestussammas on au ja uhkus Viljandile; õige pea tähistame taasiseseisvumispäeva ning oluline on meeles pidada 20 aasta täitumist koostööst soomlastega. Lapp tõi välja selle, et tänavusügisesel suurõppusel "Ussisõnad" osaleb koguni kümme instruktorit Soome poolelt. 

Üksikrühma Ümera liige ja Sakala maleva pealiku abi Helir-Valdor Seeder tänas kõiki panuse eest 20-aastases koostöös ning juhtis tähelepanu sellele, et tänu tihedale koostööle tuntakse teineteist paremini ja see on oluline arvestades julgeoleku olukorda üldisemalt. Ta meenutas, et ka Vabadussõjas tulid vabatahtlikud soomlased eestlastele appi ning Vabadussõja mälestussammas on aukummardus ka neile. 

Nii Sakala maleva esindajad kui ka külalised Soomest asetasid samba jalamile pärjad ning kõlasid sümboolsed aupaugud. 

Üksikrühma Ümera liige Enn Soots ja toetajaliige Aarne Markko andsid Sakala maleva pealikule üle ühiselt valminud kingituse, miniatuurse (1:10 mõõtkavas) signaalkahuri. Selle puidust osa valmistas samuti toetajaliige Juhani Rautiainen. Tema tehtud jooniste järgi tehti Eestis raudtoru. 

TUNNUSTUSED

Sakala maleva III klassi teenetemärk

Antero Seppälä

Jukka Palm

Hinnaline kingitus 

Markus Anaja

Jukka Markonsaari

Sakala maleva tänukiri

Marko Vanninen

Harri Liimatainen

Jouko Hyppönen 

Tapio Paappanen

Rein Kikas

Enn Soots

Kesk-Soome reservväelaste piirkonna tunnustusplaadid

Sakala malev

Rein Kikas

Soome Reservväelaste Liidu teenetemedalid

Silver Mäe

Kaspar Saul

Marek Susi

Ahto Alas

Leo Tuuha


Piduliku rivistuse galerii

Tunnustuste üleandmine malevas

Fotod: Jaan Männik, Gunnar Teas
Tekst: Tea Raidsalu