31.3.23

Noorkotkad ja kodutütred pistsid näpud mulda


Märtsikuu viimasel nädalavahetusel võõrustas Uue-Kariste kandis asuv Metsakuru aiand Abja, Halliste, Kaheksajalgade ja Heimtali rühma noorkotkast ja kodutütart. IHP toel teoks saanud õppepäeva eesmärgiks saada juurde loodusteadmisi ja tundma lähemalt õppima taimekasvatusega seotud töid ja tarkusi.

Kuigi öösel möllanud torm viis elektri, ei jäänud õppepäev ära. Välikatlas hakkas õige seljanka podisema ning ligi 40 kahte rühma jagatud noort tegutsesid õpitubades. Esimene punt noori läks aiandi noorperemehe, Henri Helemäe – kes päris paljudele oli juba tuttav sügisesest laagrist ja enesekaitsetundidest – ettevõtmisel kasvuhoonesse taimedega tegelema. Teine sats osales samal ajal Enno Teiteri juhendatud kaardiõppetunnis ja seejärel katsetas saadud teadmisi väiksel matkal aiandi naabruses.


Kasvuhoones said noored kõigepealt teada, mismoodi taimekassettidesse panna turbamullasegu. Pisikesed augud tuli korralikult mulda täis panna ja näpuga kinni vajutada. „See on nii hea töö, seda võikski teha!” hüüatas üks poiss. „See on nagu fidget-mänguasi!” arutles teine, kui näpuga mullaportse aukudesse vajutas. Kui muld oli korralikult pandud, algas täppistöö: nimelt pidi igasse pesasse panema ühe peiulille seemne. Nohinal nokitsemist jagus tükiks ajaks. Seemnetele tuli õrn mullakiht peale ja seejärel pakiti kassetid kilesse, et säiliks soojus ja niiskus.

Järgmisena sai iga laps endale poti, mille täitis taas mullaga ja siis võis endale valida ühe petuuniataimekese. Henri Helemäe näitas kataloogist, mis värvi õisi on ühel või teisel lillel oodata. Kui taimeke oli hoolikalt ära istutatud, tuli kirjutada potile sildile oma nimi. Ja seda selleks, et umbes kuu pärast, nii emadepäeva paiku saaks iga laps oma taime endale. Praegu kasvavad ja kosuvad lillebeebid aiandis, kus neil on kõige paremad tingimused.

Samuti õppisid noored raadiosidet: kuidas raadiojaama kokku panna, sõnumit edastada ja vastu võtta. Nii mõnelegi oli keeruline pikk seletamine proovida lühikesse asjalikku sõnumisse mahutada. Pärast õppimist algas luuremäng. Noored jagati kuute rühma ning iga rühma pealik pidi raadio teel selgitama üht pilti, mille tiimiliikmed pidid paberile joonistama. Päris kiiresti saadi pihta, et paberile peaks jõudma Metsakuru aiandi logo. 


Õppepäeva korraldaja Ebe Õnne nentis, et päev läks igati korda. „Noorte tagasisidelehtedest hakkas kõige rohkem silma see, et noored avastasid, et taimede istutamine ja selline õppepäev oli lõbus. Samuti meeldis neile matkamine ja luuremäng raadiojaamadega,” rääkis Õnne.


Tekst: Tea Raidsalu
Fotod: Ebe Õnne