30.5.22

Kodutütred panid end matkamängul proovile

 





Pühapäeval, 29. mail leidis Lilli loodusmaja ümbruses aset järjekordne kodutütarde matkamäng „Pruudeni jälgedes”, kus napsas endale esikoha Paistu kodutütarde tiim. Teise tulemuse saavutasid Kuujänesed ning kolmanda Rukkilillede ja Paistu ühismeeskond.

Kodutütarde Sakala ringkonnavanem Eda Kivisild selgitas, et võistlusmatk „Pruudeni jälgedes” on loodud just keskastme kodutütardele (vanus 10–14 aastat), sest Kärstna lahingu mälestusmäng on mõeldud 7–10-aastastele ning Laidoneri rada juba suurematele. „Siin on igal võimalus võita ja eduelamus saada,” tõdes Kivisild. 

Seekordse mängu start ja finiš olid Lilli loodusmaja hoovis. 14 võistkonda ootas ees 13-kilomeetrine rada, kus sai end proovile panna 16 tegevuspunktis mitmesugustes ülesannetes. 

Enne rajale pääsemist pidid tüdrukud kohtunikule ette näitama oma varustusepauna, kas seal on vile, vutlaris nuga, keep, täidetud veepudel, tikud ja kompass. Samuti vaadati üle, kas on olemas peakate ja matkajalatsid. Tiimid said pihku rajakaardid ning pääsesid teele iga 10 minuti järel. Matkamängu läbimisel aega ei võetud, tähtis oli kontrollpunktides üheskoos ülesannete lahendamine.

Tüdrukud pidid aja peale läbima võssa püstitatud takistusraja, ronides läbi nöörisilmustest ning okste vahelt, seejuures jälgima, et kamp ikka koos püsiks ning üksteist ergutama. Peamurdmist pakkus morsekoodi edastamine ja vastuvõtmine, et kokku saada parool „põhjakotkas”.

Esmaabi kontrollpunktis tuli aidata kannatanut, kel ninast verd lahmas ja turgutada üles minestanu. Kohtunik Vika Zieds rõõmustas, et ka kõige pisemad tüdrukud olid tublid ja teadlikud ning andsid täiesti asjakohast esmaabi.

Suurepärast meeskonnatööoskust nõudis ülesanne, kus pidi neljakesi tõstma köite vahele kinnitatud konksuga paku abil torniks kolm erinevat pakku. Kohtunik Ketely Ždanov rõhutas siin kõigile osalejatele, et väga-väga oluline on juhendit hoolikalt lugeda ja selle põhjal tegutseda. Kuigi mänguplatsil oli kaks pakku numbriga 1, tuli torn ehitada nii, et üksteise peal on 3, 2 ja 1-ga tähistatud pakud – siinkohal läksid nii mõnedki alt.

Palju avastamist oli auväärse kaitseliitlase Jaak Põldma kodutalus. Seal sai nuputada, kellele millised sarved, nahad ja pabulad kuuluvad ning ära tunda vanaaegseid taluesemeid. Ehkki mõne eseme täpse nimetuse juures jäid osa tüdrukuid jänni, siis oskasid nad kenasti selgitada, mida ühe või teise asjaga teha sai. „Sellega võtad niimoodi vilja kätte ja lõikad ära!” (sirp) „Sellega sai leiba või pitsat ahju panna!” (leivalabidas)

Matkamängu lõpetasid kõik alustanud 14 võistkonda, raja läbimiseks kulus umbes kuus tundi. Punktikohtunikud tõid eelmise aastaga võrreldes välja selle, et meeskonnatöö oli parem.

Eda Kivisild vahendas, et rajalt tulles kurtis nii mõnigi väsimust, aga pärast söömist tekkis uus tahe tegutseda ning siis vaadati lambaid ja kitsi, punuti pärga. Kõige raskem ülesanne tundus Kivisilla sõnul olevat mõistatamine, kuidas kits, hunt ja kapsas teisele poole jõge saada. Nööri katkipõletamine valmistas ka mõnele peavalu. Kui korraldajad lõpurivistusel küsisid, mis meeldis, siis tuli palju erinevaid vastuseid: laskmine, sõlmed, vana aja asjad, loomade tundmine, esmaabi andmine jne. 

„Peaasi, et tüdrukud rahule jäid. Ilmaga vedas ka hullupööra! Ja tüdrukud olid väga asjalikud. Just selliste võistluste käigus õpitakse meeskonnatööd ja mõistma, millega rühmakoondustel tegeleda,” võttis Eda Kivisild tegusa päeva kokku.


ESIKOLMIK

1. Paistu KT (Britta Põrk, Kädi-Lii Väli, Mirell Lisett Ott, Meribel Hanna Pidim)

2. Kuujänesed (Aleksandra Kena, Marleen Kalg, Liisa Suviste, Elisabeth Kiisler)

3. Rukkililled + Paistu (Janeli Sults, Kaisa Viru, Merily Luik, Anete Kiin)

Allikas: Sakala maleva kodutütarde instruktor Tiina Ott


KES OLI SALME PRUUDEN?

  •  Matkamäng „Pruudeni jälgedes” sai oma nime Salme Pruudeni järgi.
  •  Salme Pruuden sündis 12. mail 1896. aastal Viljandimaal Päri vallas.
  •  Salme Pruuden pani 1932. aastal aluse Eesti Kodutütarde organisatsioonile ning alates 9. septembrist 1933 oli ta Kodutütarde esimene peavanem. Tema teene on Kodutütarde organisatsioonilise struktuuri väljatöötamine, selle tegevuse suundade seadmine, kokkutulekute organiseerimine jne.
  •  Viljandis Köleri puiesteel on Salme Pruudeni pronksist portreebüst, mille autor on skulptor Aime Kuulbusch.

Allikas: Vikipeedia

Tekst: Tea Raidsalu

Fotod: Gunnar Teas

Galerii