9.8.20

Koormusmatka võit läks mere taha, Sakala ringkonna naised said korraldamisrõõmu


Eda Kivisild

Nädalalõpul kui juuli kohtus augustiga, asusid 16 naiskodukaitsjate võistkonda Välustest  rännakule eesmärgiga jõuda kuhugi. Tol momendil nad ei teadnud, et retk viib nad lõpuks Tusti külla.

Rada oli küll linnulennult "vaid" 33 kilomeetrit, kuid keerulisemaks tegi selle tihe võsa. Nii mõnigi võistleja ütles, et nii vastikust  metsast pole ta varem pidanud läbi murdma. Aga et teedel ja ristmikel valvasid herilase tagumise osa värvides lintidega mehed ja naised, siis pidi endale raja sisse murdma läbi metsa. 
  
See on vist juba tavaks saanud, et kui on rännak, siis tuleb leida tee kontrollpunktidesse ja seal tegeleda mõtte- või füüsilise tööga või suisa mõlemaga, sest ilma mõtlemata ei sünni ka kätega-jalgadega midagi. Parim võimalus selleks oli teise päeva lõpus  kontrollpunkt 8, kus üks võistleja pidi kolme kaaslase abil mööda Elamuspanga kokku pandud taevatreppi kõrgustesse jõudma.  Ülesanne tekitas naiskondade hulgas elevust ja positiivset tagasisidet ning andis ilmselt nii mõnelegi juurde sutsu adrenaliini edasiminemiseks. Huvitavalt oli lahendatud ka teise kontrollpunkti ülesanne, kus oli vaja anda abi lahinguväljal kahele haavata saanud kaaslasele. See nõudis pisut laiemat mõtlemist ja pisiasjadele tähelepanu pööramist, näiteks oli vaja sisse seada julgestus ja haavatud tuli viia kogumispunkt. 

Viiendas punktis nõuti mannekeenile  kodutütre vormi selga panemist ja seejuures õigete valikute tegemist. Tuli mõelda: kas sinine või must seelik, kas vöökotti kantakse vasakul või paremal küljel, kuhu käivad järgutäpid, kuhu eraldusmärgid. Vormi kandev kodutütar on paljudel kujutluses olemas, aga kas me oleme ka detailidele piisavalt tähelepanu pööranud?

Kokku oli rajal 11 punkti ning just sealt sai alguse lõpujooks, mis võistlejad pühapäeva hommikul finišisse viis. Mõni katkestaja küll oli, kuid ka vähendatud koosseisud jõudsid finišisse. 

Võidu viis mere taha Saaremaa naiskond, kuhu kuulusid Emilia Rozenkorn, Liisi Preedin, Piret Paomees ja Brita Laht.  Teise koha saavutasid Rapla esimese võistkonna naised  koosseisus Reelika Rohuste, Kaidi Kauffeldt, Kersti Ojamets ja Maire-Anu-Liis Oidsalu ning kolmandaks tõusid Valga ringkonna võistlejad Kardian Possul, Kati Pamg, Annika Pang ja Jane Pang. 

Vaata Gunnar Tease fotosid koormusmatkalt siit:
Galerii