17.10.24

Kaitseliidu õppus SIBUL Mulgi vallas


Mulgi vallas toimus 7.-13. oktoobrini õppus SIBUL, mis tõi kokku nii kaitseliitlased kui ka reservväelased. Õppuse eesmärk oli anda võimalus harjutada peamiste kriisi- ja sõjaaja ülesannete täitmist võimalikult kodu lähedal ja realistlikes oludes. 

Kaasatud olid kohalik omavalitsus, ettevõtted ja kodanikud, et praktiseerida ühist koostööd kriisiolukordades. Õppus kujunes edukaks ning sujus plaanipäraselt, pakkudes kõigile osalejatele võimaluse täiendada oma oskusi ning valmistuda paremini võimalikeks ohtudeks ja väljakutseteks.

Seekordse õppuse jaoks oli kohaliku kogukonna kaasamine väga oluline. Mulgi vald ja mitmed kohalikud ettevõtted ning inimesed andsid olulise panuse õppuse edukaks õnnestumiseks, võimaldades kasutada nende ressursse ja infrastruktuuri. Samuti võtsid osa vabatahtlikud ja kohalikud elanikud, kes said näha ja kogeda, milline on Kaitseliidu roll kriisiolukordades.

Kaitseliidu õppused on Eesti riigi kaitsmisel üliolulised. Nad mitte ainult ei tugevda riigikaitselist valmisolekut, vaid aitavad ka suurendada koostööd erinevate organisatsioonide ning inimeste vahel. Õppus SIBUL oli selle suurepärane näide – koos suudame olla tugevamad ja valmis reageerima mistahes olukordadele. 

Seesuguste õppuste korraldamine näitab, et Eesti kaitsevalmidus põhineb mitte ainult sõjalistel struktuuridel, vaid ka laiemal koostööl kohaliku tasandi, ettevõtete ja tavakodanike vahel. SIBUL tõestas, et kohalik kogukond ja kaitseliit suudavad ühiselt tegutseda,  tagada rahu ja turvalisuse ning valmistuda tulevikuks. See ühtsus on meie julgeoleku ja vabaduse kaitsmise aluseks.

Tekst: Ervin Tamberg/Reet Joosing

Foto: Reet Joosing