24.1.21

Kärstna lahingu auks korraldatud matkamängu võitsid Holstre kodutütred ja Tarvastu noorkotkad

Eda Kivisild


Laupäeval, 23. jaanuaril oli Mustla kant täis kollastes vestides väikeseid noorkotkaid ja kodutütreid, kes võtsid mõõtu teadmistes ja osavuses. Kodutütardest viisid võidu viisid koju Holstre Haldjad ja noorkotkastest Tarvastu Tõhvid.  
Esmaabi punkt. Foto: Gunnar Teas

Teise koha sai kodutütarde võistkondade arvestuses Ümera  ja noorkotkaste arvestuses samuti Ümera. Kolmanda koha medalid ja diplomid võtsid vastu Tarvastu Tähtede kodutütred ja Ümera II/Loomade noorkotkad.  Eripreemia liiklusmärkide tundmise eest oli välja pannud ka transpordiamet. Selle said kodutütardest Tarvastu Ükssarvikute rühm ja noorkotkastest Ümera II/Loomad. 

Peakorraldaja Vika Ziedsi küsimusele "Kuidas rada oli?" vastasid võistlejad läbisegi: "Raske!", "Liiga pikk!", "Tore!", "Libe!" 
Võistlusel osales 13 võistkonda, igas kolm või neli 7-11-aastast noorkotkast või kodutütart. Rajal oli kokku kümme kontrollpunkti ja neis olevad ülesanded langesid kokku 6. ja 5. järguõppel omandatud teadmisetega. Tuli teada Eesti tähtpäevi, viia kokku loomad tema jälgedega, otsida seljakotist matkal vajalikke esemeid, anda esmaabi, tunda liiklusmärke, läbida takistusrada ja lõpuks ronida Tarvastu linnamäele ordulossi varemete juurde. Raja pani paika Risto Zieds ning ilmavana oli noorte meeleheaks sebinud mõned plusskraadid koos päikesega. 

"Sellel aastal toimus Kärstna lahingumäng veidi teistmoodi," rääkis Vika Zieds. "Kärstnas oleme seda teinud juba 28 korda ja võistlejatel olid rajad peas."
Sellepärast nimetati matk ümbes Kärstna lahingu mälestusmänguks ja see annab võimaluse viia tegevused erinevatesse piirkondadesse. 
"Olen kindel, et kui matkamäng mööda maakonda liigub, muutub see ka noortele atraktiivsemaks," märkis Sakala ringkonna kodutütarde instruktor Tiina Ott.

Sakala noorteorganisatsioonides on järjepidevus au sees.  seda näitas suur abikohtunike seltskond, mis koosnes peamiselt vanematest kodutütardest ja noorkotkastest. Kohtunikena olid ametis naiskodukaitsjad.

Kärstna lahingu mälestusmängu pilte saab vaadata siit: Galerii. Fotode autor on Gunnar Teas.