16.8.24

Põnev seiklusorienteerumine Viljandi linnas

Teisipäeva, 13. augusti pärastlõunal kogunesid üheksa väikest meeskonda Viljandi Lastepargis, et osa võtta seiklusorienteerumisest. Sakala ringkonna kodutütar Mirell Lisett Ott kirjutas NOT projekti (Kodutütarde noorte omaalgatuslik toetus), mille eesmärk oli pakkuda noortele ja peredele põnevat ning aktiivset vaba aja veetmise võimalust ning leida uusi liikmeid Kodutütarde organisatsiooni ja Naiskodukaitsesse.

Koostöös Seiklusministeeriumiga oli tellitud kaunis päikseline päev, et avastada Viljandi linna. Värvilisele linnakaardile oli märgitud 45 punkti, mis tuli üles otsida. Igast punktist 50 meetri raadiuses avanesid valikvastustega küsimused antud punkti kohta. Kord tuli leida mälestustahvlilt mõni kuupäev, siis aastanumber või hoopis auaste. Punktid olid erinevad ja mitmekülgsed. Neid nägid osalejad Nutilogi äpi kaudu, mis registreeris ka osalejate trajektoori.



Iga meeskond valis ise marsruudi ja läbitavate punktide arvu. Aega oli kaks tundi, lisaks pool tundi lisa, kuid selle eest tuli vastu võtta miinuspunktid. Iga õige vastus andis viis punkti ja vale eest sai miinuspunkti. Kiiremad osalejad läbisid üle üheksa kilomeetri ja suutsid leida kõik punktid. Seiklusorienteerumine muutus tõeliseks võistluseks – kes rohkem punkte suudab läbida ja õigeid vastuseid anda!

Noorim osaleja oli 11-kuune, kes suurema osa ajast rõõmsalt kärus magas ja lasi vanematel orienteerumisele keskenduda. 





Võitjatiim käis kõigis 45 punktis, koos läbiti üheksa kilomeetrit. Meeskonda kuulusid Braian ja Brandon, kes nautisid peale orienteerumist jäätiseampsu. Nende arust oli orienteerumine põnev, kuid väsitav, aga samas iga kell teeks selle uuesti läbi. 



Õhetavate põskedega ja õnnelikult naeratades finišisse jõudnud meeskond PeRe, kuhu kuulusid kaks ema oma tütardega, kinnitas, et võistlusvaim oli suur. 

„Ega süveneda ei jõudnud, tempo oli piisavalt suur. Linna tundmine tuli kasuks. Punktid olid selged ja head leida!” andsid võistlejad hinnangu. 

Tüdrukud jooksid eest ära ja emadel oli tegemist, et tempos püsida. Meeskond saavutas oma südikusega kolmanda koha.





Jane osales mängus koos tütardega, kes vurasid ringi jalgratastega. Tütar Hanna arvates oli kõige toredam jalgrattaga mööda mägesid sõita, sest üles ja alla sõitmine on lahe. Ema Jane rääkis, et enamik punktid said läbitud ja mäng ise väga meeldis.

Kõik võistkonnad said kingituseks ja energia taastamiseks Sakala Kodutütarde šokolaadi. Samuti said osalejad kosutust joogi- ja snäkilaualt ning soovi korral infot organisatsiooni tegevustest. Nooremad võitlejad kasutasid suurepärast võimalust kiikuda ja ronida Lastepargi atraktsioonidel. Üks väike orienteeruja ütles, et see osa oli kõige parem, sest emme rääkis teiste tädidega juttu ja ei jooksnud eest ära.

Aktiivne õhtupoolik mööda Viljandi tänavaid möödus kiirelt punkte kogudes. Aitäh korraldajatele huvitava ja teistmoodi seiklusorienteerumise eest!

Tekst: Evelin Laanemäe

Fotod: Gunnar Teas

Galerii

8.8.24

Sakala noored nautisid lahedat suvelaagrit

 

5.-7. augustini oli Viljandimaal Halliste Põhikoolis tänavusuvine Kodutütarde Sakala ringkonna ja Noorte Kotkaste Sakala maleva suvelaager, kuhu olid teretulnud ka Kaitseliidu noorteorganisatsioonidesse seni mitte kuuluvad huvilised. Kohal oli umbes 120 laagrilist ja paarkümmend korraldajat. Seekordse laagri peakorraldajad olid Liane Ott, Birgit Sang ja Reimo Jürjo.


Laager algas tavapäraselt telkide püstitamise, avarivistuse ja lipu heiskamisega.
Esimene päev oli tutvumise ja lustlike mängude päralt. Toimus pimevõrkpalli, seotud jalgadega jalgpalli ning käsnaga rahvastepalli matš ning lipu varastamise mäng. 










Esimesel päeval tuli laagrilistele külla Rita Austrin Tantsustuudiost Dance Dream ning ühiselt õpiti laagritantsu sammud selgeks. Rita tegi laagrilistele ka õppevideosid, et noored saaksid laagri vältel tantsu harjutada.







Teine päev oli õpitubade päralt. Noored jaotatati vanuse järgi kaheks: 7-11aastased ja 12-18aastased ning vanusegrupid omakorda neljaks ehk kokku oli kaheks gruppi. Noortematel ja vanematel laagrilistel oli erinevad õpitoad. 


Nooremad said osaleda järgmistes õpitubades: meisterdamine (Anne Sepik), vaprusehelmed (Salli Järve), esmaabi (Evelin Lappalainen), vaimne tervis (Ly Sova).

Suurtematel oli: laskmine (Toomas Taimre), vibu laskmine (Jandra, Jarno, Saire), vaimne tervis (Johanna Kai Kaasik), Politsei- ja Piirivalveameti kiirreageerijad.







Lisaks külastas noortelaagrit Sakala maleva pealik kolonelleitnant Andres Lapp, kes rääkis karjäärivõimalustest Kaitseliidus.


Nagu ühele korralikule laagrile kohane, algasid päevad ühise hommikuvõimlemisega, ei puudunud seegi kord lõkkeõhtu, mil sai sõpradega muljeid vahetada ning vahukomme küpsetada. Ja mõistagi võis järves supelda ja matkata.
Laagrile pandi võimas ja ülilõbus punkt ühiselt veesõda pidades nagu koolis tutipidudel ja õpitud tantsu tantsides. Kohtumiseni järgmisel suvel! 


ARVAMUS
Liane Ott,
peakorraldaja
"Iga laager on erinev ja igast laagrist on õppida, mida võiks teisiti teha. Võib-olla ainuke asi, mida ma teeks teisiti, on see, et võiks lõpetamise rohkem läbi mõelda... Üldjoontes saime hakkama ja eks igas laagris on viperusi ja ootamatusi. Kuna mul oli see esimene suvelaager, mida korraldasin, siis ma arvan, et saime päris hästi hakkama. 
Noored on mulle öelnud, et neile laager väga meeldis. Tagasisidelehtedel kiideti väga palju vaimse tervise töötuba. Samuti öeldi, et saadi uusi teadmisi kiirreageerijate ja Kaitseliidu kohta. Kiideti sööke ja ajakava täpsust. Öeldi, et kord oli majas ja reeglid kehtisid kõigile. Ja tantsu on suht palju mainitud! 

Tekst: Tea Raidsalu
Fotod ja video: Gunnar Teas

7.8.24

Ümera üksikkompanii rahvas kogus õppenädalavahetusel tarkusi

Augustikuu esimesel nädalavahetusel leidis Väluste lasketiirus aset Ümera üksikkompanii traditsiooniline õppenädalavahetus, kui ammutati uusi teadmisi ning tuletati meelde ja kinnistati varem õpitut. 

Õppenädalavahetusest võttis osa ligi 60 huvilist. Üksikkompanii liikmete kõrval osales ka mitteliikmeid, kes tunnevad huvi Kaitseliidu tegemiste vastu, ning ka noorkotkad. Kohal olid ka toetajaliikmed Soomest.


Kokkusaamine algas piduliku rivistusega, kus anti üle ergutused neile, kes eri põhjustel ei saanud osaleda võidupüha tähistamisel. 

Põhiline õppetegevus ringõppe vormis toimus laupäeval. Sai harjutada telklaagri püstitamist ning täiskasvanutel oli võimalik proovida täpsust laskmisel Rahe 20-ga. Külalised Soomest õpetasid sõiduki kontrollpunkti mehitamist ja selle toimimist. Uusi teadmisi ja kogemusi sai drooniõppel.

Ümera üksikkompanii pealik major Toomas Rebo andis ülevaate Kaitseliidust ning sõdivast taristust. Toetajaliige Elina Argillander, kes on tegev terapeudina, pidas mõtlemapaneva loengu posttraumaatilisest stressist.

Tegus laupäev sai punkti major Rein Kikase korraldatud ajalooteemalise viktoriiniga, mis keskendus Kaitseliidu ja Sakala maleva eluolule enne Teist maailmasõda ja taasiseseisvunud Eestis ning nuputada sai ka Soome kohta käivate küsimuste lahendamisel.

Fotod: Keijo Koort, Gunnar Teas

Galerii

1.8.24

Sakala ja Põlva noorkotkad tutvusid metsavendade eluga

Sakala ja Põlva maleva noorkotkad korraldasid juulikuu viimasel nädalal ühise sõpruslaagri Viljandi vallas Ennuksemäe metsavendade punkris. 
Tänavu veebruarikuus käisid Sakala poisid Põlvamaal ning seekord tulid põlvakad Viljandimaale külla. 
Sedakorda said kokku Ruusa ja Parvepoiste rühm. Laagri korraldasid vennad Joonas Poom (Põlva maleva Ruusa rühmajuht) ja Meelis Haniott (Sakala maleva Parvepoiste rühmajuht).
Laagri avamisel said osalejad omavahel tuttavaks ning tutvustasid vastastikku oma tegemisi. 
Joonas Poom rääkis, et kavas on mitmed erinevad töötoad. Meelde said tuletatud ja üle korratud noorkotkaste seadused, kombed ja tavad. Tavapäraselt õppisid poisid telgi püstitamist, samuti oli laagrilistel võimalik proovida telkmantlist varjualuse tegemist. "Arutasime poistega ja otsustasime nii, et osa magavad öösel õues ja osa all punkris," sõnas Poom. 
Kehakinnituski valmis ühisel jõul, näiteks esimesel päeval podises õhtusöögiks lõkkel makaroniroog hakklihaga. Esimesele tegusale laagripäevale pani punkti põnev öörännak.
Korraldaja rääkis, et poisid õppisid looduslikke vahendeid kasutades ojavett filtreerima ning tulepulkade abil lõket süütama. "Meil on abiks nii looduslik kraam kui ka tehislikud vahendid, näiteks paber ja vatt," täpsustas Poom.
Teisel päeval oli plaanis harjutada maastikul liikumist ning teha kaardiõpet, kus laagrilised tutvusid kompassiga ning mõõtsid joonlauaga kaardil vahemaid ja mõistatasid, missugused on vahemaad kaardil ja missugused tegelikkuses. Lisaks tutvuti ka sõlmede keeruka maailmaga.
Õpitubade vahepeal oli poistel võimalus kuulata Martin Andrelleri kaasahaaravat ajalootundi metsavendluse teemadel - kes olid metsavennad ja miks mehed toona üleüldse metsa läksid, mis vastupanu nad pärast Teist maailmasõda Vene võimudele osutasid. 
Koos tegutsedes ja õppides peeti plaane ka juba järgmiste laagrite korraldamiseks. 
Seekordne laager sai teoks IHP toel. 

Tekst: Tea Raidsalu

Fotod: Gunnar Teas

Galerii