22.1.23

Kodutütarde aasta pärl veeres Paalalinna rühma kätte


Pühapäeval leidis Harjumaal Siidrifarmis aset Kodutütarde 91. aastapäeva pidu, kus võeti kokku möödunud teguderohke aasta ja tunnustati tublimaid. 

Kodutütarde aasta pärli pälvis Sakala ringkonna Paalalinna rühm aasta jooksul korraldatud heategevuslike ürituste eest. 

Kodutütarde teeneterist anti Kodutütarde Sakala ringkonna instruktorile Tiina Otile ja Taevavõtme rühma vanemale Vika Ziedsile, Kodutütarde hõbetatud teeneteristi sai Naiskodukaitse Sakala ringkonna esinaine Jane Koitlepp.

Paalalinna rühma kodutütred korraldasid 2022. aastal kaks heategevuslikku projekti: heategevuslik laat ja jõuluüritus Viljandi Hoolekandekeskuse eakatele.

15. novembril toimus Viljandi Paalalinna koolis kodutütarde eestvedamisel heategevuslik laat, millel saadud tulu 225 eurot annetasid TÜK Lastefondile, et aidata haruldase haigusega lapsi, kes oma haigusest tulenevalt võivad vajada kas kallist ravi, abivahendit, teraapiat või näiteks ravitoitu.

Laat sai teoks Paistu kodutütarde rühma liikme Mirell Lisett Oti ideest ja Paalalinna rühma kodutütarde koostööna. Ettevalmistused heategevusürituseks algasid varakult ja tegevust jagus paljudele. Laadal olid müügil isevalmistatud magnetid ja tüdrukute ühistööna valminud maiustused: muffinid, pulgakoogikesed, brownie-koogid ning popkorni ja peale rüüpamiseks morssi. Nii muffinitel kui ka pulgakoogikestel olid kaunistuseks suhkrumassist meisterdatud sinised kollase tutiga mütsikesed – samasugused nagu kuuluvad kodutütarde piduliku vormi hulka. 

Lisaks rõõm näha, kuidas noored mõtlevad oma raskelt haigetele eakaaslastele ja koguvad nende toetuseks annetusi. 

Seda annetust pidas oluliseks tänukirjaga tunnustada ka Tartu Ülikooli Lastefond.

27. detsembril käis Kodutütarde Paalalinna rühm Viljandi Hoolekandekeskuse klientidel külas.

Et rühma liikme Mirell Lisett Oti vanavanaema viibib ühes hoolekandekeskuses, siis teda seal külastades on ta näinud ja kuulnud, kuidas mõnel on seal üksik olla kuna nende e lähedased ei saa väga tihti neid külastada. Sealt tuli Mirell Lisetil idee, et äkki saaksid kodutütred teha pühade ajal esinemisega neile natukene rohkem rõõmu ja tuua sära silmadesse. Nii alustasid rühma kodutütred juba oktoobris jõulukaartide meisterdamistega. Kokku sai tehtud 70 kaarti, mis sai esinemise päeval jagatud Viljandi Hoolekandekeskuse klientidele ja ka töötajatele.

Novembrist saati käisid vähemalt korra nädalas proovid, kus õpiti esitamiseks laule ja luuletusi. Tüdrukud suutsid teha kava nii, et ka igaühe häält oleks eraldi kuulda.

Noorte esinemine meeldis hoolekandeasutuse elanikele väga: sooviti uuesti laulude kordamist ning paluti uuesti esinema tulla Eesti Vabariigi sünnipäeval.

Paalalinna rühma vanema Liane Oti sõnul osalesid nende ürituste ettevalmistamisel ja läbi viimisel peaaegu kõik Paalalinna rühma kodutütred. Lisaks oli kaasatud üks Paistu rühma noorliige.

“Tegemist oli noorte enda välja pakutud ideedega, nende sooviga teha head ning rõõmustada võimalikult paljusid inimesi. Sellest tingituna oli valitud ka erinevad sihtrühmad,” rääkis Ott. “Noorte omavaheline koostöö heategevuskampaaniates näitab meie organisatsiooni mitmekesisust – seda, et siin on erineva oskuste ja teadmistega noored, kes on valmis inimestest hoolimiseks oma panuse andma ning koostööd tegema,” lisas ta.

Aasta pärli tiitlile oli igal maakonnal võimalus esitada oma maakonna kõige tegusam rühm, silmapaistvam tegu ja suurim toetaja või tuua esile pikaajaliselt organisatsiooni panustanud noortejuht. Auhind on klaasist ja seda ehib kollane klaaspärl. Klaasikunstnik Viivi-Ann Keerdo käsitööna loodud klaaspärl sümboliseerib iga pärli erakordsust.

Galerii

Fotod: Gunnar Teas