10.10.20

Et ellu jääda, on oluline mitte pead kaotada

 Eda Kivisild


Oktoobri keskel veetsid kümme Sakala noorkotkast ja kodutütart ühe nädalavahetuse Lilli kandis, et õppida, kuidas vähesega hakkama saada. Toimus ellujäämislaager.

Laupäeva pärastlõunal olid noored ametis magamisaseme püstitamisega. Ülesanne oli ehitada lava. Mitte selline, millele esineja astub, et publiku ees oma oskusi näidata, vaid palgid ühtpidi ja pulgad teistpidi, varikatus ja sein tule peegeldamiseks.

Jarno Vaikmets ja Karl Ariva Ümera rühmast selgitasid, kuidas sellises onnis magatakse: "Tagumise seina ääres, kusjuures ka tulel peab pidevalt silma peal hoidma, et see ära ei kustuks."

 "Eelmisel ööl magasime jaotelgis," lisas Karl Ariva. "Oli päris külm, sest ahju meil ei olnud."

Instruktorid Lauri Topolev, Taivar Riiga (Riga) ja Birgit Karu olid samal ajal lõkke ääres ning ootasid hetke, mil söed on kana küpsetamiseks piisavad.  

Kodutütred Ketely Ždanov, Johanna Õmblus ja Reena Reidla saagisid käsisaega palke enam-vähem ühepikkusteks Reena Reidla oli laagris teist korda. "Esimest korda olin ellujäämislaagris talvel," lisas ta. 

Nädalavahetuse jooksul õppisid kodutütred ja noorkotkad kanderaami tegemist, vee filtreerimist, meelde tuletati  sõlmede tegemise oskust ning õpiti kauguste ja asimuudi määramist  Et see aeg tuli üle elada suhteliselt ekstreemsetes tingimustes, said laagrisse vähemast 14-aastased noored. 

Mis aga on ikkagi see, miks noored sellisesse ekstreemsesse laagrisse tulevad ja mitte ainult üks, vaid suisa mitu korda. Kolmandat korda ellujäämislaagris osalenud Erlend Valvik ütles, et laagri lõpus on hea kringel. 

"Eelmisel korral olin laagris siis, kui oli talv," kõneles ta. "Siis oli raskem, sest temperatuur on madalam ja niiskus võib olla suurem. 2019. aasta talv oli just selline."
Lava tüüpi onn ajab tema sõnul metsas ööbimisel asja ära. ""Lõke tuleb keskele, üks sein peegeldab sooja ja varikatus kaitseb tuule eest. Täitsa toimib," kinnitas ta ja jätkas ehitamist. koos Mikk Pinseli, Liis Annuse ja Getter Lillega. 

Instruktor Birgit Karu ütles, et laagri korraldamisel peetakse silmas just seda, et mugavustsoonist onvaja välja tulla. "Loomulikult arvestame ellujäämislaagri puhul noorte eaga ning püstitame neile jõukohaseid ülesandeid," rääkis ta. "Matk on umbes 15 kilomeetri pikkune, metsas olemise aeg on lühem, aga õpimomendid peavad igal juhul olema" 


Galerii