21.1.20

Naiskodukaitsjaid koolitati andma esmaabi väikelastele


Maarika Õmblus

19. jaanuaril toimus Sakala malevas koolitus Väikelaste esmaabi.
Põhiteemaks oli ennetamine: kuidas hoida immuunsust, õige toitumine, vitamiinid, ravimid, õige unereziim, üleväsimuse vältimine ja õige riietus. Sellele lisaks räägiti veel stressivabast õhkkonnast, tervislikust elukeskkonnast ja hügieenist.
Olulisel kohal väikelaste puhul on viirused. Õpetati, kuidas koduste vahenditega lapse haigestumise puhul  hakkama saada; selgitati, mis on gripp, pargripp, adenoviirus ja RS viirus.
Lapsevanematena tuleb meil aga ka valmis olla olukordadeks kus võsuke vajab esmaabi. Ta kas tõmbab endale midagi kurku, kukub õnnetult, tõmbab omale kuuma peale või leiab midagi, mis on söövitava toimega.
Kui laps kukub, on oluline märgata pea- või ajuvigastuse või kaelavigastuse sümptomeid ja teada, kuidas anda nende korral esmaabi.
Olulisel kohal olid ka erinevat tüüpi luumurrud, nihestused, nikastused.
Meil kõigil peab olema kodus esmaabi kastike mis sisaldab erinevaid olulisi asju. Kõige lihtsam on side ja plaaster. Spetsiifilisemad on aga juba Rehydron Optim- mineraalainetega pulber, külmageel, termotekk ja võrkside.
Praktikas prooviti nuku peal väikelapse elustamist ja võõrkeha väljutamist kindlate võtetega.
Oli taas igati hariv päev. Osalejad on said teadmisi juurde ning mis kõige olulisem - lapsevanematena suudame säilitada selge pea kui laps vajab esmaabi.


Galerii