9.9.22

Sakala malev avas 105. sünnipäeva puhul oma uksed


Kaitseliidu Sakala maleva liikmed tähistasid 7. septembril maleva loomise aastapäeva. Sakala malev loodi 7. septembril 1917. aastal Kaitseliidu keskkogu otsusega, mis teeb Sakala malevast Eesti vanima. Täpsemalt jookseb maleval nüüd uhke 105. aasta. Piduliku päeva tähistamiseks otsustati sellel aastal avatud uste päeva kasuks.

Kell 16 alustas õhtut Kaitseliidu ülem Riho Ühtegi oma kõnega. „Sakala malev loodi 1917. aastal natuke aega enne Eesti iseseisvuse väljakuulutamist. Põhjused olid väga veenvad, käimas oli esimene maailmasõda ja inimesed koondusid selleks, et kaitsta oma vara ja keskkonda ning see on jäänud nii ka tänapäeval, mil Kaitseliit on vabatahtlik riigikaitseorganisatsioon,” kõneles kindral. „Sakala malev on alati olnud tubli, see on hea, et te hoiate alles traditsioone. Edasi tuleb minna selles suunas, et vastu võtta uusi väljakutseid ja arvesse võtta tulevikuvajadusi – seda eesmärki kannab ka tänane lahtiste uste päev. Nii saab näidata inimestele, et Kaitseliit ei ole ainult kusagil metsas luuremänge mängivad mehed, vaid Kaitseliit on rahvaorganisatsioon laiemalt,” kiitis ta.

Riho Ühtegi kinkis malevale seinaplaadi oma tsitaadiga: „Vabadus ei ole asi iseenesest. Vaba saab olla see, kes seda ise tahab ja on selle eest valmis ka seisma.” Ühtlasi andis kindral malevale edasi Vabariigi Presidendi Alar Karise õnnesoovid sünnipäeva puhul.

Sakala maleva pealik major Andres Sarits tõdes oma sõnavõtus, et nii nagu sellises eas inimene ei taha niisugust sünnipäeva pidada väikses seltskonnas šampanjaklaase kõlistades, ei tahtnud ka malev olla üksi ning avas uksed oma liikmetele ja neile, kes veel ei ole liikmed, kuid võib-olla saavad nendeks. „Ma ei taha kaugeltki mitte öelda, et Sakala maleva päevad saavad selle soliidse vanusega varsti loetud, väärt organisatsiooni jaoks on 105 tore algus, kust saab mitmed sajad julgelt edasi panna!” rääkis Sarits.

Avarivistuse järel näidati soovijatele staabimaja ning tutvustati maleva territooriumit. Kõikidel külalistel ja oma liikmetel oli võimalus osa võtta õnneloosist, kus pidi käima läbi 5 tegevuspunkti, mis olid kaardil kujutatud. Staabimajas oli võimalus panna proovile enda meditsiiniteadmisi ning jälgida, kuidas toredad Naiskodukaitse naised teevad haavamulaaže. Maleva 50-meetrises tiirus toimus kõige põnevam osa: kõik osalejad said lasta sõjarelva ning uurida, kui suure tagasilöögi võib anda relv.

Väiksematele huvilistele oli üles pandud suur batuut, jäätisemasin ning suhkruvatitelk – nii mõnigi noor lahkus õhtul suhkrut täis kõhuga, sest kõik asjad ja tegevused olid tasuta. Parkla platsil tutvustati maleva relvastust ning pakuti sünnipäevakringleid. Sünnipäevakutsel oli kirjas, et osalejad viiakse ka lõbusõidule, mis ka juhtus, ning sai sõita sõjamasinate kastis. Kogemus, mida iga päev ei saa!

Kodutütred olid väljas huvitavalt kujundatud takistusrajaga, kus pidi kolme sõjamasina kasti vahel mööda rippköisi turnima. Igas kastis ootas ees huvitav ülesanne, mis pani mälu ja teadmised proovile.
Noored Kotkad pakkusid osalejatele võimalust lasta õhupüssiga ning oli ka selliseid, kes lasid kõik märgid etteantud kuulide arvuga ära. Paintball’i mängus sai proovile panna oma kiirust ja laskmisoskusi, sihtides liikumise ajal rohelisi sihtmärke.

Sakala maleva liikmeskonda kuuluvad kaitseliitlased, naiskodukaitsjad, kodutütred ja noorkotkad. Tegevust leidub siin kogu perele ning igav ei hakka kunagi. Kaitse kodumaad oma kodust ning astu Kaitseliitu! Alati valmis!

Tekst: noorkotkas Reimo Jürjo
Fotod: Gunnar Teas

Galerii